Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/home/newuser/domains/physician.abidipharma.com/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/) is not within the allowed path(s): (/home/websima/:/tmp/:/var/tmp/:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/php83/lib/:/usr/local/php83/lib/:/usr/local/php73/lib/:/usr/local/lib/php/) in /home/websima/domains/physician.abidipharma.com/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 17
Warning: session_start() expects parameter 1 to be array, string given in /home/websima/domains/physician.abidipharma.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308 بررسی جامع دلایل آبریزش بینی در کودکان و روش های درمان
آبریزشبینی یکی از شایعترین مشکلاتی است که میتواند کودکان را در ردههای سنی متفاوت درگیر و کیفیت زندگی آنها و والدینشان را تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله به موضوع آبریزش بینی در کودکان، دلایل اصلی بروز و نکات مهم مرتبط با کنترل آن اشاره خواهیم نمود.
آبریزشبینی چیست و چه اهمیتی در کودکان دارد؟
آبریزشبینی یا رینوره، یکی از علائم رایج در بسیاری از بیماریهای دوران کودکی است که معمولا به دنبال التهاب بافت و عروق حفره بینی و به صورت خارج شدن ترشحات مخاطی یکطرفه یا دوطرفه (رنگی یا بیرنگ) خود را نشان میدهد. آبریزش بینی در کودکان معمولا خود محدودشونده است اما در صورتی که بیش از ده روز طول بکشد و یا کودک همزمان با آن دچار تب شود، مراجعه به پزشک متخصص الزامی میشود.
آبریزشبینی در طولانیمدت میتواند به کاهش کیفیت خواب، اختلال در انجام فعالیتهای روزانه و درگیری سایر قسمتهای سر و گردن کودک از جمله حلق و گوش منجر شود، درنتیجه کنترل بهموقع و بهینه آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
دلایل آبریزشبینی در کودکان چیست؟
آبریزشبینی در کودکان میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد، از یک سرماخوردگی یا آلرژی ساده گرفته تا بیماریهای عفونی تنفسی. تشخیص علت اصلی آبریزشبینی و پیدا کردن موثرترین راه درمان برای آن برای بیشتر والدین دشوار است، اما مشاوره گرفتن از یک پزشک متخصص اطفال میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
از دلایل اصلی بروز آبریزشبینی در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
داشتن حساسیت یا آلرژی به موارد مختلف از جمله گردوغبار، گرده گلها، موی حیوانات، قارچها و غیره . حدود 40 درصد کودکان به موارد فوق حساسیت دارند.
ابتلا به عفونتهای تنفسی (عفونتهای ویروسی، باکتریایی و قارچی) مانند سرماخوردگی و پنومونی (ذاتالریه یا التهاب بافت ریه)
عوامل غیرآلرژیک مانند ابتلا به بیماریهای مختلف، مصرف برخی از داروها، وجود جسم خارجی در حفرهبینی و غیره. که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
انتخاب روش درمان آبریزش بینی با توجه به نوع علت آن متفاوت خواهد بود.
چه علائمی امکان بروز همزمان با آبریزش بینی در کودکان دارند؟
علائمی که ممکن است به صورت همزمان با آبریزش بینی در کودکان بروز پیدا کنند عبارتند از:
عطسه
گرفتگیبینی
خارش و آبریزش چشم
ترشحات پشت حلق
سرفه
سردرد
تب
خروپف و مشکلات خواب
جهت کنترل سریع آبریزش بینی در کودکان چه اقداماتی باید انجام شود؟
به خاطر داشته باشید اکثر کودکان و نوزادان که دچار آبریزشبینی هستند، معمولا به صورت خود محدودشونده و بدون دریافت درمان دارویی بهبود پیدا میکنند. انجام فعالیتهای زیر نیز میتواند منجر به بهبود سریعتر آبریزش بینی شود.
شستوشوی مداوم وسایل کودک
پرهیز از مواجهه کودک با گرده گلها و حیواناتخانگی
استفاده از تصفیهکنندههای هوا در محیط
شستوشوی منظم حفرههای بینی کودک با نرمالسالین یا محلول رقیق آبنمک
در 40 درصد موارد، علت بروز آبریزشبینی، آلرژی است، به همین دلیل استفاده از داروهای ضدحساسیت (آنتی هیستامینها) بر اساس دستور پزشک متخصص میتواند به بهبود سریعتر و بالا بردن کیفیت زندگی کودک کمک کند.
برای آبریزش بینی کودکان، چه زمانی باید به پزشک متخصص مراجعه کنیم؟
در صورتی که آبریزشبینی کودک بیش از ده روز طول بکشد و یا علائمی همچون التهاب گرههای لنفاوی، تب و سرفه، همزمان با آبریزش بینی دیده شوند، لازم است جهت بررسی دقیقتر و کنترل بهینه علائم به متخصص اطفال مراجعه شود. در صورتی که التهاب و گرفتگیبینی شدید بوده و عوامل باکتریال در بروز علائم کودک نقش داشته باشند، پزشک ممکن است در کنار آنتی هیستامینها، از کورتونهای استنشاقی و یا آنتی بیوتیکها برای کنترل بهتر علائم استفاده کند.
عدم کنترل بهموقع آبریزش بینی و طولانی شدن مدت آن چه عوارضی در پی خواهد داشت؟
در اکثر مواقع آبریزشبینی در کودکان مشکلی جدی بهشمار نمیآید اما عدم کنترل بهموقع آبریزشبینی میتواند به کاهش کیفیت خواب و اختلال در انجام فعالیتهای روزانه کودک منجر شود. همچنین آبریزش بینی در طولانی مدت موجب درگیری سایر قسمتهای مرتبط از جمله گوش و حلق کودک خواهد شد.
آیا بین رفلاکس و آبریزشبینی در کودکان و نوزادان رابطه خاصی وجود دارد؟
کودکان و نوزادانی که دچار رفلاکس یا بازگشت اسیدمعده هستند، ممکن است علائمی از جمله بیقراری، سرفه، خسخس و یا حتی آبریزشبینی از خود نشان دهند. بنابراین در صورتی که کودک یا نوزاد شما به صورت طولانیمدت (بیش از یک هفته) این علامتها را داشته باشد، لازم است جهت بررسی دقیقتر به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید.در این کودکان علائمتنفسی معمولا به دنبال کنترل رفلاکس کودک برطرف خواهد شد.
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.