Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/home/newuser/domains/physician.abidipharma.com/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/) is not within the allowed path(s): (/home/websima/:/tmp/:/var/tmp/:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/php83/lib/:/usr/local/php83/lib/:/usr/local/php73/lib/:/usr/local/lib/php/) in /home/websima/domains/physician.abidipharma.com/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 17
Warning: session_start() expects parameter 1 to be array, string given in /home/websima/domains/physician.abidipharma.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308 با کووید طولانی آشنا شویم؛ نکاتی برای مدیریت علائم کووید طولانی
درحالیکه علائم کرونا در بیشتر افراد بهسرعت از بین میرود، برخی از ما ممکن است از عوارض طولانیمدت این بیماری رنج ببریم. در اینجا با اشاره به علائم کووید طولانی، نکاتی را برای کمک به مدیریت آن ارائه میکنیم.
کووید طولانی چیست؟
اصطلاح کووید طولانی برای توصیف اثرات کووید-19 که برای هفتهها یا ماهها پس از بیماری اولیه ادامه دارد، به کار برده میشود. معمولاً کووید طولانی را بیش از 12 هفته در نظر میگیرند، اگرچه برخی افراد، علائمی را که بیش از هشت هفته طول بکشد، کووید طولانی میدانند.
افراد چه میزان به کووید طولانی مبتلا میشوند؟
جزئیات مربوط به تعداد افراد مبتلا به کووید طولانی هنوز در حال مطالعه است. بر اساس مطالعات اولیهی انجامشده، از هر 10 نفر چهار نفر، بیشتر از یک سال پس از اولین عفونت مشکوک خود، علائم کووید طولانی را تجربه کردهاند. کووید طولانی در دوسوم از این افراد باعث محدودیت انجام فعالیت روزانه آنها شده است.
علائم کووید طولانی چیست؟
اگرچه بیشتر افرادی که به کووید-19 مبتلا میشوند بهسرعت بهبود مییابند، اما در برخی افراد، اثرات این ویروس میتواند هفتهها یا ماهها ادامه داشته باشد. برخی، ممکن است برای مدتی، دورههایی از بهبودی یا تشدید علائم را داشته باشند.
علائم ماندگار ویروس کرونا میتواند شامل موارد زیر باشد:
خستگی
تنگی نفس
اختلال خواب
اضطراب و افسردگی
تپش قلب
احساس فشار یا درد قفسه سینه
درد مفاصل یا عضلات
ناتوانی در درست فکر کردن یا تمرکز (مه مغزی)
تغییر حس بویایی یا چشایی
سرفههای مداوم
آیا درد قفسه سینه بعد از کووید، طبیعی است؟
درد قفسه سینه یکی از علائم شایع کووید-19 است. درد قفسه سینه در برخی افراد ممکن است بیش از عفونت اولیه کووید-19 طول بکشد یا در هفتههای پس از ابتلا به این ویروس شروع شود.
باید به خاطر داشته باشیم که حتی اگر به کووید-19 مبتلا بودهایم و اکنون درد قفسه سینه داریم، ممکن است ارتباطی به ویروس نداشته باشد. در صورت وجود درد در قفسه سینه باید با پزشک مشورت کنیم؛ زیرا درد قفسه سینه میتواند نشانه بیماریهای جدیتر مانند مشکل قلبی یا ریوی باشد.
چه زمانی باید با اورژانس تماس بگیریم؟
در موارد زیر باید با اورژانس تماس بگیریم:
درد قفسه سینه ناگهانی یا شدید که برطرف نمیشود
درد ناگهانی قفسه سینه همراه با استفراغ، تهوع، تعریق یا تنگی نفس
درد ناگهانی قفسه سینه همراه با از دست دادن هوشیاری
درصورتیکه درد قفسه سینه متناوب باشد، باید با پزشک خود در مورد آن صحبت کنیم؛ زیرا درد قفسه سینه هرگز نباید نادیده گرفته شود.
بهبودی از کووید طولانی چقدر طول میکشد؟
مطالعات در ارتباط با مدت کووید طولانی در حال انجام است. مدت این عارضه ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. لازم به یادآوری است که این عارضه مختص کووید-19 نیست و سایر بیماریهای ویروسی نیز میتوانند اثرات ماندگاری داشته باشند. براساس مطالعات انجامشده در بین افرادی که در بیمارستان بستری شدهاند، معمولاً این عارضه پنج ماه یا بیشتر طول میکشد. همچنین گزارشهایی مبنی بر تداوم این عارضه به مدت 12 ماه یا بیشتر نیز وجود دارد.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کووید طولانی هستند؟
بر اساس تحلیل دادههای موجود، سالمندان، زنان، کارکنان سیستم بهداشت و درمان و کسانی که پنج علامت یا بیشتر در هفته اول ابتلا به کووید-19 داشته باشند، بیشتر در معرض ابتلا به کووید طولانی هستند.
بر این اساس، کووید طولانی حدود 10 درصد از افراد 18 تا 49 ساله مبتلا به کووید-19 را تحت تأثیر قرار میدهد. این عدد در افراد بالای 70 سال به 22 درصد افزایش مییابد. محققان همچنین دریافتند افراد مبتلا به آسم نیز احتمال بیشتری برای ابتلا به کووید طولانی دارند.
براساس مطالعات انجامشده، کووید طولانی در میان افراد مبتلا به اضافهوزن یا چاقی، کسانی که سیگار میکشند، افرادی که در مناطق محرومتری زندگی میکنند یا افرادی که به فرم شدیدتر بیماری کووید مبتلا شده و نیاز به بستری در بیمارستان داشتهاند، شایعتر است
آیا واکسینه شدن خطر ابتلا به کووید طولانی را کاهش میدهد؟
بله، تحقیقات نشان میدهد که تزریق واکسن، خطر ابتلا به کووید طولانی را در بزرگسالانی که به کووید-19 مبتلا میشوند، به نصف کاهش میدهد.
همچنین افراد واکسینه شده، در صورت ابتلا به کووید-19، بهاحتمال کمتری به بستری شدن در بیمارستان نیاز پیدا میکنند و معمولاً علائم خفیفتری نسبت به افراد واکسینه نشده، بروز میدهند.
آیا واکسینه شدن به بهبود کووید طولانی کمکی میکند؟
بر اساس شواهد موجود، تزریق واکسن میتواند کووید طولانی را در افرادی که قبل از واکسینه شدن به این ویروس مبتلا شدهاند، کاهش دهد.
مطالعات نشان میدهدکه تزریق دوز اول واکسن باعث کاهش 13 درصدی احتمال ابتلا به کووید طولانی و تزریق دوز دوم باعث کاهش 9 درصدی احتمال ابتلا به کووید طولانی میشود.
به نظر نمیرسد که نوع واکسن تزریقی، سن، قومیت، جنسیت یا سوابق بیماریهای زمینهای فرد تفاوتی در نتایج ایجاد کند.
آیا کووید طولانی مسری است؟
کووید طولانی مسری نیست. علائم کووید طولانی ناشی از پاسخ بدن ما به ویروس و فراتر از بیماری اولیه است.
لازم است به خاطر داشته باشیم که برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا به دیگران، حداقل به مدت 10 روز از علائم اولیه یا مثبت شدن آزمایش باید قرنطینه شویم. اگر بعد از 10 روز همچنان تب، آبریزش بینی، عطسه، احساس ناخوشی یا اسهال داشتیم، تا برطرف شدن این علائم، باید در قرنطینه بمانیم.
اگر کووید طولانی داشته باشیم، آیا آزمایش PCRمان مثبت میشود؟
علائم طولانیمدت کووید ناشی از پاسخ بدن ما به ویروس فراتر از بیماری اولیه است. بنابراین داشتن علائم کووید طولانیمدت باعث مثبت شدن آزمایش ما نمیشود.
درصورتیکه نتیجه آزمایش کووید مثبت دریافت کنیم، بهاحتمالزیاد به عفونت جدیدی مبتلا شدهایم.
چند نکته برای مدیریت علائم کووید طولانی
مدیریت خستگی و تنگی نفس
سرعت خود را تنظیم کنیم: برای کارهایی که قرار است انجام دهیم برنامهریزی کنیم و بیشازحد به خود فشار نیاوریم.
سعی کنیم کارهایی را که به نظر مشکل میرسند، به بخشهای کوچکتر تقسیم کنیم و فعالیتهای آسان و سنگین را بهصورت متناوب انجام دهیم.
بهترین زمانِ روز را بر اساس سطح انرژی خود برای انجام فعالیتها در نظر بگیریم.
استراحتهای کوتاه و مکرر بهتر از چند استراحت طولانی است. بهتر است پیش از خسته شدن، استراحت کنیم.
از انجام کارهایی که باعث تنگی نفس میشوند، دست نکشیم. اگر استفاده از ماهیچههای خود را متوقف کنیم، این عضلات ضعیفتر میشوند که این خود میتواند باعث تنگی نفس در هنگام استفاده از آنها شود.
سعی کنیم بهتدریج مدت و شدت تمرینهای خود را افزایش دهیم. به پیادهرویهای کوتاه برویم یا تمرینهای قدرتی ساده انجام دهیم و بهتدریج شدت فعالیت را بالا ببریم.
در صورت استفاده از عصا، در زمان احساس تنگی نفس، به آن تکیه کنیم.
خلقوخوی خود را تقویت کرده و سلامت روان خود را حفظ کنیم
در دوران نقاهت با خود مهربان باشیم، باید این آمادگی را داشته باشیم که بعضی روزها بدتر از روزهای دیگر باشند.
ارتباط با افراد دیگر میتواند به ما کمک کند احساس شادی بیشتری داشته باشیم. بهتر است با خانواده و دوستان خود در تماس باشیم.
داشتن یک برنامه روزانه میتواند برای بهبود خلقوخو و احساس ثبات، مفید باشد.
فعال بمانیم. حرکت و فعالیت به ترشح اندورفین و بهبود خلقوخوی ما کمک میکند.
نکاتی برای مشکلات ذهنی یا حافظه
یادداشتبرداری، برای مثال در جلسات کاری و ملاقاتهای پزشکی، به ما کمک میکند امور را به خاطر بسپاریم.
سعی کنیم عوامل حواسپرتی را کاهش دهیم.
داشتن یک برنامه مشخص پیش از مواجهه با هر مشکل یا موقعیت جدید یا پیچیده به ما کمک میکند. باید برنامهی خود را به مراحل کوچکتر تقسیم کرده و همچنان که برنامه را دنبال میکنیم، این مراحل را بررسی کنیم.
تسکین درد مفاصل یا عضلات
تمرینات افزایشدهنده انعطاف (مانند حرکات کششی و یوگا) و تمرینات قدرتی (مانند بالا رفتن از پلهها، وزنهبرداری و کار با کشهای مقاومتی) میتوانند مفید باشند. پیش از شروع برنامه ورزشی جدید، باید با پزشک خود مشورت کنیم.
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.